GMO – dobrodziejstwo czy przekleństwo

Od kilku dobrych lat toczy się dyskusja na całym świecie, czy żywność z upraw modyfikowanych genetycznie, czyli jak to się w skrócie określa GMO – powinna być upowszechniana i przyjęta przez poszczególne kraje, czy też należy wystrzegać się przechodzenia na ten system upraw. Każda z teorii ma swoich zagorzałych zwolenników, jak też nie mniej zagorzałych przeciwników. Chwalący żywność GMO uważają, że nie jest ona w żadnym stopniu szkodliwa, bo przecież już od dawna de facto produkowana jest na całym świecie żywność modyfikowana, tylko o tym się nie mówiło. Twierdzą ponadto, że może to być panaceum na opanowanie głodu na świecie, który dotyka coraz to większą rzeszę ludzi. Przeciwnicy GMO, w tym organizacje proekologiczne, twierdzą natomiast, że przecież nie zostało przebadane, w jaki sposób w długiej perspektywie będzie następowało oddziaływanie na organizm człowieka stosowanie upraw z zastosowaniem modyfikacji genów. W naszym kraju również toczy się podobna dyskusja, zwłaszcza że stoimy przed kwestia prawna dopuszczenia upraw GMO na nasz rynek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: