//////

GMO – dobrodziejstwo czy przekleństwo

Od kilku dobrych lat toczy się dyskusja na całym świecie, czy żywność z upraw modyfikowanych genetycznie, czyli jak to się w skrócie określa GMO – powinna być upowszechniana i przyjęta przez poszczególne kraje, czy też należy wystrzegać się przechodzenia na ten system upraw. Każda z teorii ma swoich zagorzałych zwolenników, jak też nie mniej zagorzałych przeciwników. Chwalący żywność GMO uważają, że nie jest ona w żadnym stopniu szkodliwa, bo przecież już od dawna de facto produkowana jest na całym świecie żywność modyfikowana, tylko o tym się nie mówiło. Twierdzą ponadto, że może to być panaceum na opanowanie głodu na świecie, który dotyka coraz to większą rzeszę ludzi. Przeciwnicy GMO, w tym organizacje proekologiczne, twierdzą natomiast, że przecież nie zostało przebadane, w jaki sposób w długiej perspektywie będzie następowało oddziaływanie na organizm człowieka stosowanie upraw z zastosowaniem modyfikacji genów. W naszym kraju również toczy się podobna dyskusja, zwłaszcza że stoimy przed kwestia prawna dopuszczenia upraw GMO na nasz rynek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *